Eilen luin hesarin nettisivuilta jutun "kansanedustaja ärtyi konstaapelin raiskausnäkemyksistä" (http://www.hs.fi/politiikka/artikkeli/Kansanedustaja+%C3%A4rtyi+konstaapelin+raiskausn%C3%A4kemyksist%C3%A4/1135250243737)..

Kookoomuksen Lenita Toivakka on syystäkin hämmästellyt mm. Ville Hahlin väitettä, jonka mukaan puolet hänen tutkimistaan raiskaus tapauksista olisi voitu välttää, jos uhri olisi toiminut Yleisesti Hyväksyttävällä Tavalla! Tällaisessa ajatusmallissahan ei sinänsä ole mitään uutta. Monet ovat varmasti kuulleet jonkun toteavan tai jopa todenneet itse: "Änkyrä kännissä, paljastavat vaatteet.. sehän ikäänkuin kerjäsi sitä. oma vika"! Tällainen näkemys on kuulemma jopa yleistynyt nuorten keskuudessa. Toivakan mukaan "kyseessä on poliisissa istuva ajattelu, jonka mukaan raiskauksen uhri syyllistetään häneen kohdistuvasta väkivallasta. Olemme vakavassa tilanteessa, jos Suomen poliisissa suhtaudutaan tällä tapaa raiskauksen uhreihin.".

Onhan se valitettavasti totta, että reilussa humalatilassa ihminen on puolustuskyvyttömämpi ja näin ollen siis helpompi uhri. Kuitenkin on vaikea ymmärtää, miten ja millä ihmeen logiikalla raiskatun päihtyneisyys katsotaan oikeudessakin rikosta lieventävänä asiahaarana! Emmekö siis näin, samalla kun rajaamme naisten liikkumapiiriä, myös tee miehistä varsin primitiivisiä olentoja?.... ja huh. Ja tasa-arvohan on suomessa täysin toteutunut eikö niin?

MISSÄ MÄTTÄÄ??

Raiskaus avioliitossa kriminalisoitiin Suomessa vasta niinkin myöhään kuin 1994 ja silloinkin kiihkeän eduskuntadebatin jälkeen. Monet lain vastustajat käyttivät puheenvuoronsa mm. vetoamalla miehen luonnollisiin tarpeisiin. "Eikö miehellä ole enää mitään oikeuksia?", olen kuullut jonkun kysyneen. Ruotsissa raiskaus avioliitossa kriminalisoitiin jo kymmenen vuotta aikaisemmin!

....

Suurin epäkohta on koko pahoinpitely laki!! Vuonna 2005, jos en nyt aivan väärässä ole, pahoinpitelylakia muutettiin niin että törkeän pahoinpitelyn kriteeriksi muodostui veitsen tai aseen käyttö. Aikaisemmin käsittääkseni kriteerinä oli minkä tahansa vahingoittavan esineen käyttö. Olen kuullut tapauksesta, jossa mies löi naista takaraivoon vasaralla kaksi kertaa. Nainen menetti tajunsa ja sai verta vuotavan haavan päähänsä. Miestä rangaistiin sakoilla pahoinpitelystä. Pahoinpitelyksi (ei siis törkeäksi) luokitellaan myös useat mm. pesäpallomailalla tehdyt vahingot. Nurinkuriseksi tilanteen tekee myös mm. se, että naisten osuus törkeän pahoinpitelyn tekijöistä on huomattavan suuri. Naiset tarttuvat useammin veitseen, etenkin muuten fyysisesti heikommassa asemmassa.

 

Mielelläni luen mielipiteesi asiasta, vaikka olisitkin erimieltä!

 

Nyt kuitenkin lauantain viettoon!! Pukeudun kaapun ja varon humalatilaa...